سکته مغزی، وضعیتی تهدیدکننده برای زندگی محسوب میشود که میتواند باعث ناتوانی شدید در بیماران شود. کلید درمان سکته مغزی، تماس سریع با اورژانس و مراجعه به یک کلینیک مغز و اعصاب است که بتواند در سریعترین زمان ممکن تشخیص و درمان پزشکی مربوطه را به بیماران ارائه دهد. از اینرو، دانستن اینکه بهترین مرکز درمان سکته مغزی چه ویژگیهایی باید داشته باشد و چه پارامترهایی در انتخاب مرکز درمانی مهم است، از اهمیت بسزایی برخوردار است. با توجه به اینکه در بسیاری مواقع سکته مغزی به صورت ناگهانی اتفاق میافتد، لذا آگاهی از وجود چنین مراکز درمانی همیشه مفید و لازم خواهد بود. اگر شما هم در جستجوی چنین مرکزی هستید، پیشنهاد میکنیم با مطالعه این مطلب همراه ما باشید.
آشنایی با سکته مغزی
انسداد یا خونریزی در مسیر رگهای مغزی که به دنبال آن اکسیژنرسانی و ارسال مواد مغذی به مغز کاهش یابد و یا به هر دلیلی مختل شود، میتواند باعث سکته مغزی و موقعیت اورژانسی پزشکی شود. سکته مغزی در دو نوع ایسکمیک و هموراژیک وجود دارد. بنابراین، لازم است تا در بهترین مرکز درمان سکته مغزی، ابتدا نوع سکته توسط پزشک تشخیص داده شود.
سکته مغزی ایسکمیک شایعترین نوع سکته است که در آن لخته خون، مسیر رگهای خونی مغز را مسدود میکند. اما، سکته مغزی هموراژیک میتواند به طور ناگهانی رخ دهد و به سرعت بدتر شود و درست مانند سکته مغزی ایسکمیک، درمان در سریعترین زمان ممکن برای بهبودی کامل ضروری است.
در سکته هموراژیک، پزشک برای توقف خونریزی، از اقدامات دارویی و یا جراحی استفاده میکند. برای مثال، روشهای اندوواسکولار میتوانند به مشکلات ایجادشده در رگهای خونی کمک کنند و در درمان سکتههای هموراژیک خاص مورد استفاده قرار گیرند.
علائم سکته مغزی
متأسفانه بسیاری از قربانیان سکته مغزی به دلیل دیر رسیدن به بیمارستان، حیات خود را از دست میدهند. به همین دلیل بسیار مهم است که هر فردی، با علائم سکته مغزی آشنا باشد تا در مواقع لازم بتواند اقدامات لازم و سریع را تا رسیدن به بهترین مرکز درمان سکته مغزی انجام دهد. از جمله مهمترین علائم سکته مغزی شامل: فلج شدن و یا بیحسی در قسمتهایی از بدن از جمله صورت، بازوان و پاها است. به خصوص، احساسی که در یک سمت از بدن وجود داشته باشد. همچنین، احساس گیجی و یا سرگیجه ناگهانی، مشکلات گفتاری و یا عدم درک گفتار، مشکلات بینایی از جمله تاری دید، دوبینی و یا سیاهی رفتن چشمها، عدم تعادل و ناهماهنگی در اندامها، سردرد شدید، ناگهانی و بدون علت از دیگر موارد است.
علل سکته مغزی
درمان دلایل زمینهای سکته مغزی از جمله بیماریهای قلبی-عروقی، فشار خون بالا، ضربان بال و نامنظم قلب، کلسترول بالا و دیابت، بسیار مهم است. آمار نشان میدهد از هر چهار نفری که از سکته مغزی نجات مییابند، یک نفر از آنها در عرض 5 سال، مجدد دچار سکته میشود. بنابراین، پیگیری و پایش بیماران به ویژه بعد از سکته در بهترین مرکز درمان سکته مغزی بسیار مهم است.
درمان سکته مغزی
درمان سکته مغزی معمولاً شامل داروها و اقدامات جراحی است. بنابراین، لازم است بهترین مرکز درمان سکته مغزی اقدامات مقتضی در این زمینه را داشته باشد. درمان دارویی اصلی سکته مغزی ایسکمیک، فعالکننده پلاسمینوژنِ بافتی است که لختههای خونی مسدودشده در جریان خون به مغز را از بین میبرد. این نوع دارو، باید ظرف 3 ساعت پس از شروع علائم تجویز گردد و هرچه درمان زودتر شروع شود، شانس بهبودی فرد بیشتر است. تجویز داروی ضد انعقاد یا رقیقکننده خون مانند آسپرین یا کلوپیدروگرل درمان دارویی دیگری است که به جلوگیری از تشکیل یا بزرگتر شدن لختههای خون کمک میکند. جراحی یا پرتودرمانی برای حذف یا کوچک کردن ناهنجاری شریانی وریدی، روش درمانی دیگری است که در بیماران سکته مغزی انجام میشود. تغییر رژیم غذایی، ورزش و ارائه موارد مربوط به سبک زندگی سالم از دیگر مواردی است که به بیماران توصیه میشود.
تشخیص سکته مغزی
بهترین مرکز درمان سکته مغزی، مرکزی است که با استفاده از تجربیات و دانش پزشک متخصص مغز و اعصاب، اقدام به تشخیص و درمان علائم سکته مغزی، در همان ابتداییترین زمان ورود بیمار به مرکز درمانی نماید. لذا برای نجات جان بیمار، مهمترین پارامتر در تشخیص و درمان سکته مغزی، توانایی و دانش پزشک و اقدام درمانی در سریعترین زمان ممکن است.
خصوصیات بهترین مراکز درمانی سکته مغزی
بهترین مرکز درمان سکته مغزی مرکزی است که به تمام جنبههای درمان به صورت نوآورانه بپردازد و بتواند خدمات منحصر به فردی را به بیماران ارائه دهد و در تلاش برای بهبود زندگی آنها بکوشد. معمولاً در انتخاب بهترین مراکز درمانی به دادههایی مانند بقای بیمار، تعداد بیماران تحت درمان، نحوه برخورد و عملکرد پزشک و پرسنل، امکانات و بسیاری از موارد دیگر توجه میشود که در ادامه به مهمترین این موارد میپردازیم.
کادر پزشکی و پرسنل
افراد مبتلا به سکته مغزی نیاز به مراقبتهای اورژانسی دارند. برای مثال، باید بخش تخصصی در بهترین مرکز درمان سکته مغزی با تیمی از متخصصان پزشکی همکاری داشته باشد؛ از جمله متخصصان عروق خونی و مغزی، جراحان مغز و اعصاب، متخصصان طب فیزیکی و توانبخشی، طب اورژانس و سایر متخصصان که با همکاری یکدیگر، مراقبتهای موردنیاز را به بیمار ارائه میدهند. حضور و همکاری همه این متخصصان در یک مرکز درمانی، به معنای در دسترس قرار گرفتن سریع نتایج آزمایشات بیماران، برنامهریزی و هماهنگی برای قرار ملاقات با پزشک و دریافت نظر تمام متخصصان مربوطه بدون ارجاع به مراکز درمانی دیگر است. از طرف دیگر نحوه برخورد پرسنل، کادر پزشکی و درمانی بسیار مهم است.
روشهای تشخیصی
ارائه پیشرفتهترین امکانات تحقیقاتی و آزمایشگاهی که در آن از فناوریهای پیشرفته و آزمایشهای تصویربرداری پیچیده برای تشخیص دقیق سکته مغزی یا سایر بیماریهای عروق مغزی استفاده شود، از برجستهترین قابلیتهای بهترین مرکز درمان سکته مغزی است. معمولاً در بهترین مراکز درمانی سکته مغزی، پزشکان و محققان به طور فعالانه علل سکته مغزی، عوامل خطر، پیشگیری، تستهای تشخیصی و گزینههای درمانی را بر روی افراد مختلف مطالعه و کارآزماییهای بالینی را انجام میدهند. بررسی شرایط پزشکی بیمار و گرفتن شرح حال دقیق، انجام آزمایشهای تصویربرداری، مانند سی تی اسکن یا ام آر آی، آزمایشهای قلبی برای تشخیص مشکلات احتمالی قلب و انجام آزمایشهای الکتروکاردیوگرام و اکوکاردیوگرافی از جمله روشهای تشخیصی است که در مراکز درمانی استفاده میشود.
روشهای درمانی
معمولاً پزشک در مورد سابقه پزشکی و زمان شروع علائم بیمار سؤال میکند. استفاده از استراتژیهای درمانی برای کمک به بیماران در تمام مراحل بهبودی سکته مغزی امری ضروری است. البته درمان بستگی به این موضوع دارد که آیا سکته مغزی ایسکمیک بوده است یا هموراژیک، چه مدت از شروع علائم گذشته است و اینکه آیا فرد شرایط پزشکی دیگری دارد یا خیر. از این رو، ارائه موثرترین روشها با استفاده از آخرین تکنیکهای جراحی که به شیوه کمتهاجمی انجام شود، از دیگر مزایای مراجعه به بهترین مرکز درمان سکته مغزی است. این مراکز درمانی، باید برای انجام شیوههای مختلف جراحی از جمله استنتگذاری، آمبولیزاسیون، کلیپس زدن، کویل زدن و… مجهز باشد.
ارائه برنامههای نوآورانه
ارائه برنامههای نوآورانه پزشکان میتواند در بهترین مرکز درمان سکته مغزی برای ارزیابی افرادی که دچار سکتههای حاد شدهاند و در مناطق دورافتاده زندگی میکنند، استفاده شود. برای مثال، استفاده از ارتباطات اینترنتی و سایر فناوریها از جمله برنامههای ارتباطی مثل واتساپ، تلگرام و یا تماسهای صوتی و تصویری با برنامههای داخلی میتواند جهت ارتباط با بیماران استفاده شود.
توانبخشی
زمان بهبودی پس از سکته مغزی در افراد مختلف، متفاوت است و ممکن است هفتهها، ماهها یا حتی سالها طول بکشد. برخی از افراد به طور کامل بهبود مییابند، اما برخی دیگر ممکن است ناتوانیهای طولانی مدت یا مادامالعمر از جمله فلج، ضعف یا ناتوانی حرکتی در بخشی از بدن، مشکلات تفکر، آگاهی، توجه، یادگیری، قضاوت و حافظه، مشکلات ادراکی یا گفتاری، مشکل کنترل یا ابراز احساسات، بیحسی یا احساسات عجیب و غریب، درد در دست و پا که با حرکت و تغییرات دما بدتر میشود، مشکلات در جویدن و بلعیدن، مشکلات کنترل مثانه و روده و افسردگی را تجربه کنند. بنابراین، توانبخشی پس از سکته مغزی، اغلب در عرض یک یا 2 روز پس از سکته مغزی آغاز میشود. بهترین مرکز درمان سکته مغزی بهتر است به بخش توانبخشی مجهز باشد تا امکان روند بهبودی بیمار در منزل، پیگیری و از سکته مغزی مجدد جلوگیری شود.
امکانات و تجهیزات مختلف
قرار گرفتن بهترین مرکز درمان سکته مغزی در مکانی که از لحاظ دسترسی به موقعیت جغرافیایی، دارا بودن پارکینگ و محیط، مناسب باشد و سالن پذیرش آن به لحاظ نور کافی و تهویه ایدهآل باشد، از اهمیت بسزایی برخوردار است. داشتن اتاقها و بخشهای مختلف از جمله بخش جراحی، معاینات، سوئیتهای مناسب مبله با امکاناتی از جمله سرویسهای بهداشتی ایرانی و فرنگی، خدمات صوتی و تصویری مناسب، ارائه امکانات کمک حرکتی از جمله ویلچر، واکر و.. داشتن تجهیزاتی مانند ونتیلاتور برای پشتیبانی از تنفس در افراد مبتلا به سکته مغزی، ارائه خدمات آزمایشگاهی مختلف، بخشهای توانبخشی، پرستاری، فیزیوتراپی و مددکاری اجتماعی بسیار مهم است. همچنین، ارائه خدمات مربوط به انجام اسکن مغز در بهترین مرکز درمان سکته مغزی میتواند به متخصص مغز و اعصاب کمک کند تا نوع ابتلای فرد به سکته مغزی را تشخیص و اختلالات مغزی را درمان کند.
برگزاری آزمایشات بالینی و برنامههای درمانی جدید
بهترین مرکز درمان سکته مغزی، معمولاً مکانی برای انجام برنامههای تحقیقاتی مختلف و آزمایشهای بالینی است. از طرفی، انجام کارآزماییهای بالینی مختلف میتواند در ارائه روشهای درمانی موثر و جدید مفید باشد. با توجه به اینکه علائم و تجربیات افراد مبتلا به سکته مغزی متفاوت است و هر فردی طیف گستردهای از علائم خفیف تا شدید را تحمل میکند؛ لذا، استفاده از فناوریهای پیشرفته و مطالعه و تحقیق برنامههای درمانی جدید با استفاده از برگزاری آزمایشهای بالینی مختلف، میتواند در انتخاب بهترین شیوهها درمانی کارآمد در این افراد موثر باشد.
روشهای ارتباطی
بهترین مرکز درمان سکته مغزی، مرکزی است که بتواند به بیماران جهت ارتباط با گروههای اجتماعی مختلف کمک کند تا سازگاری آنها با شرایط جدید افزایش یابد. البته، حمایت خانواده و دوستان نیز میتواند به کاهش ترس و اضطراب پس از سکته و پذیرفتن شرایط جدید، کمککننده باشد. همچنین، ارائه مراقبتهای بهداشتی لازم به خانواده و بیماران، برگزاری برنامههای آموزشی مختلف از جمله سمینارها و کارگاهها، اصلاح شیوه زندگی بیماران و معرفی آخرین روشهای درمانی توسط متخصصان ضروری است. بهتر است بهترین مرکز درمان سکته مغزی، سایتی را جهت ارائه اطلاعات و اطلاعیههای مهم، معرفی و پادکستهای آموزشی به مراجعهکنندگان خود ارائه دهد تا در هر زمانی که لازم باشد این اطلاعات مورد استفاده متقاضیان قرار گیرد.
هزینه و قرارداد با بیمهها
بهترین مرکز درمان سکته مغزی، مرکزی است که با شرکتهای بیمه مختلف قرارداد داشته باشد و تا حد ممکن ارجاع بیمار به مراکز درمانی دیگر را به حداقل برساند. با توجه به اینکه امروزه بسیاری از افراد از خدمات بیمهای و به ویژه خدمات بیمههای تکمیلی استفاده میکنند، این موضوع پارامتر مهمیبرای مراجعه آنها به مراکز درمانی است. لذا بهتر است این مراکز، قرارداد خود را با بیمههای مختلف تنظیم نمایند تا میزان هزینههای پرداختی بیماران به مرکز درمانی کاهش یابد.
خدمات نوبتدهی
از جمله موارد دیگری که میتواند در انتخاب بهترین مرکز درمان سکته مغزی مهم باشد و تسهیلاتی را برای مراجعهکنندگان فراهم نماید، خدمات نوبتدهی، به ویژه فراهم نمودن امکانات نوبتدهی اینترنتی از طریق سایت و یا نوبتدهی تلفنی منظم است. با توجه به اینکه بیماران مبتلا به سکته مغزی، معمولاً دارای ناتوانیهای جسمی مختلفی هستند، حضور طولانیمدت آنها در صف پذیرش میتواند ناراحتکننده و حتی خطرناک باشد. لذا، نوبتدهی منظم جهت ویزیت، میتواند تاثیر مهمی در آرامش و مراجعه رضایتمند آنها به مرکز درمانی داشته باشد.
نتیجه گیری و جمع بندی
در این مطلب، به مهمترین مزایا و ویژگیهایی که بهترین مرکز درمان سکته مغزی باید داشته باشد، پرداختیم. همانطور که گفته شد، مدیریت بیمار در همان زمان اولیه و در بدو ورود، از مهمترین مواردی است که لازم است تا متخصص مغز و اعصاب برای نجات زندگی بیمار انجام دهد. همچنین، ارائه خدمات و امکانات مختلف پزشکی از جمله دانش کادر پزشکی و پرسنل درمانی، نحوه برخورد آنها با مراجعهکنندگان، روشهای درمانی ارائهشده، خدمات مختلف پرستاری، فیزیوتراپی، گفتاردرمانی، کاردرمانی و..، تجهیزات آزمایشگاهی مختلف و بسیاری از موارد دیگر از جمله موضوعات مهمی هستند که باید در بهترین مرکز درمان سکته مغزی ارائه شود. امید است تا مراکز درمانی با ارائه بهترین خدمات پزشکی و تجهیزات لازم به این گروه از بیماران، بتوانند امید زندگی به فردایی بهتر را برای آنها فراهم کنند.