بعضی تصمیمات در زندگی انسان نقشی حیاتی ایفا میکنند و میتوانند همارزش جان عزیزانمان باشند. این مسئله در زمینه درمان بیماریها و بخصوص برخی عملهای مهم جراحی، اهمیت ویژهتری مییابد؛ بهخصوص اگر صحبت درباره جراحی تومور مغزی باشد. این عمل از جمله حساسترین عملهای جراحی است که موفقیتآمیز بودن آن همسنگ با ادامه زندگیست و از همین رو، انتخاب بهترین بیمارستان برای جراحی تومور مغزی از اهمیت بسیار حیاتی برخوردار خواهد بود. در این مطلب قصد داریم درباره معیارهایی که میتوانند در انتخاب یک مرکز درمانی خوب برای انجام عمل جراحی تومور مغزی حائز اهمیت باشند، صحبت کنیم.
تیم جراحی مغز و اعصاب کلینیک مغز و اعصاب طبیب به رهبری دکتر علیرضا طبیب خوئی در خدمت شما مراجعان گرامی میباشد
دکتر علیرضا طبیب خوئی
جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات
عضو هیات علمی و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی ایران
رتبه اول بورد جراحی مغز و اعصاب ایران
فلوشیپ و مدرس جراحی قاعده جمجمه
با سابقه بیش از هزاران جراحی تومورهای پیچیده مغز و اعصاب
رییس بخش جراحی مغز و اعصاب بیمارستان رسول اکرم
رییس مرکز فوق تخصصی مغز و اعصاب طبیب
جهت اطلاعات بیشتر با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید
۰۲۱-۲۲۳۸۸۳۰۱
۰۲۱-۲۲۳۸۸۳۰۲
۰۲۱-۲۲۳۸۸۳۰۳
جراحی تومور مغزی
عمل جراحی تومور مغزی پس از تشخیص توده سرطانی یا غیر سرطانی در بافتهای مغزی یا فضای درون جمجمه انجام میگیرد و هدف آن، خارج کردن سلولهای تومور مغزی ، با کمترین جراحت و کمترین آسیب ممکن به بافتهای مغز است. این عمل توسط تیمی متشکل از انکولوژیستهای رادیولوژی، نورورادیولوژیستها، پزشکان جراح مغز و اعصاب ، نوروپاتولوژیستها و متخصصین بیهوشی انجام میگیرد و از جمله پیچیدهترین و حساسترین عملهای جراحی در دنیا به شمار میرود. برای انجام این عمل نیز روشهای مختلفی وجود دارد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
کرانیوتومی (Craniotomy)
یکی از رایجترین روشهای جراحی تومور مغزی کرانیوتومینام دارد که در آن، برش کوچکی در جمجمه ایجاد میشود و بخشی از استخوان جمجمه از سر جدا میشود تا دسترسی پزشک به درون جمجمه و مغز امکان پذیر باشد و پزشک جراح بتواند تومور را تا حد امکان از آنجا استخراج کند.
اندونازال (Endonasal)
جراحی آندوسکوپی تومور هیپوفیز ، روشی از جراحی تومور مغزی است که به وسیله هدایت لولههای اندوسکوپی مجهز به تجهیزات جراحی از طریق سوراخ بینی به درون جمجمه انجام میگیرد. این عمل برای برخی تومورها مانند تومورهای هیپوفیز که امکان دسترسی به آن از طریق سوراخ بینی وجود داشته باشد، روشی مناسب خواهد بود و در آن نیازی به تراشیدن استخوان جمجمه نیست.
جراحى استریوتاکتیک (Stereotactic Surgery)
از جدیدترین و مدرنترین روشهای جراحی مغز، میتوان به جراحی استریوتاکتیک اشاره کرد که در آن، با کار گذاشتن الکترودهای خاصی در سر و ارسال هدایت شده جریانهای الکتریکی خفیف در برخی هستههای مغز، تومورهای سرطانی را هدف قرار داده و اقدام به نابودی آنها میکنند. در این روش، از دستگاه ام آر آی برای ایجاد یک مدل سه بعدی از فضای مغز با مختصاتی بسیار دقیق استفاده میشود و تصویربرداری ام آر آی در تمام طول عمل جراحی نیز پیوسته ادامه دارد.
رترکتور لولهای (Tubular Retractor System for Neurosurgery)
رترکتور لولهای دستاوردی جدید از علم مهندسی پزشکی است که برای دسترسی بهتر پزشک به اعماق بیشتر مغز بدون خطر آسیب به بافتهای آن مورد استفاده قرار میگیرد. به کمک این دستگاه میتوان بافتهای طبیعی مغز را بدون جراحت به کنار راند و خطر آسیب به بافت مغزی را به حداقل رساند. پزشکان به کمک رترکتور لولهای و لولههای مجهز به مکندههای مخصوص، میتوانند تومورهای مغزی قرار گرفته در اعماق را با حداقل جراحت و کمترین آسیب به مغز، از آن خارج نمایند.
معیارهای انتخاب بهترین بیمارستان برای جراحی تومور مغزی
جراحی تومور مغزی یک جراحی پیچیده و در عین حال، منوط به تکنولوژی و ابزارهای مدرن جراحی است. استانداردهای عمل جراحی مغز همگام به پروتکلهای جراحی همه ساله در حال بهروزرسانی است و دستگاهها و تکنولوژیهای لازم برای انواع این عملها نیز پا به پای دیگر علوم مبتنی بر تکنولوژی به سرعت در حال تغییر است. از این رو برای انجام عمل جراحی تومور مغزی بسیار مهم است که بهترین مرکز درمانی را پیدا کنیم و از هر نظر، خیالمان را بابت فرآیند جراحی درمان راحت نماییم. اما برای انتخاب یک بیمارستان خوب به چه مواردی باید توجه کنیم؟ در اینجا قصد داریم به نکاتی اشاره کنیم که از اهمیت بیشتری برخوردار هستند.
تنوع در عملهای جراحی
یکی از معیارهای اصلی در انتخاب بیمارستان برای جراحی تومور مغزی، این است که انواع مختلف عمل جراحی در آن قابل انجام باشد. بسیاری از بیمارستانها تنها قادر به یک یا دو نوع از عمل جراحی مغز هستند که با توجه به امکانات آن بیمارستان میتواند میسر باشد. برای جراحی تومور مغزی باید بهترین روش جراحی انتخاب شود، نه روشی که در آن مرکز درمانی خاص قابل انجام است. از این رو بیمارستانی که تجهیزات کافی برای انجام انواع جراحی را دارد، میتواند گزینه بهتری باشد.
کادر پزشکی
شاید بتوان گفت که مهمترین معیار برای انتخاب یک بیمارستان خاص، کادر پزشکی آن بیمارستان است. اعتبار هر بیمارستانی در درجه اول به پزشکانی است که در آنجا مشغول فعالیت هستند. حسن شهرت پزشکان یک بیمارستان باعث حسن شهرت آن بیمارستان خواهد بود و اعتباری که پزشکان متخصص متفاوت از طریق تجربه درمان موفق تعداد زیادی بیماران به دست آوردهاند، به بیمارستان نیز اعتبار خواهد بخشید.
از سویی بهترین جراح تومور مغزی و با تجربه، موفق و هوشمند نیز معمولاً با مراکز درمانی دارای ضعفهای متعدد کار نخواهند کرد. برای هر پزشکی مهم است که محیط کاریاش همسنگ با سطح حرفهای خودش باشد. از این رو شما میتوانید با استفاده از اعتبار پزشکان یک بیمارستان، سطح کیفی آن را نیز تا حدودی ارزیابی کنید. برای افرادی که نیاز به جراحی تومور مغزی دارند، انتخاب یک پزشک جراح مغز و اعصاب مجرب، از انتخاب یک مرکز درمانی نیز مهمتر است.
تیم جراحی
همانطور که پیشتر اشاره شد، جراحی مغز و اعصاب یک عمل جراحی سخت و نیازمند برنامه ریزی است که توسط یک تیم مجرب از تخصصهای مختلف پزشکی انجام میشود. بنابراین در کنار انتخاب یک پزشک مجرب، باید به تیم پزشکی و کادر درمانی که قرار است در عمل جراحی شما حضور داشته باشند نیز توجه کنید. یکی از معیارهای انتخاب بهترین بیمارستان برای جراحی تومور مغزی، تحقیق درباره تیمی است که جراحیهای حساس آن بیمارستان را انجام میدهند. تیم جراحی شما باید متشکل از افرادی متخصص، با تجربه و متعهد باشند که رزومه آنها در همکاری با یکدیگر، منجر به انجام چندین عمل جراحی موفق شده باشد.
امکانات اتاق عمل جراحی تومور مغزی
همسنگ کادر پزشکی و تیم جراحی یک بیمارستان، امکانات و تجهیزات اتاق عمل نیز حائز اهمیت است؛ چرا که بهروز بودن، استاندارد بودن، کالیبره بودن و استریل بودن این تجهیزات لازمه یک عمل جراحی موفق است و برخی از این تجهیزات همه ساله در حال بهروزرسانی هستند. برخی از تجهیزات نیازمند بازدید و کالیبراسیون دورهای دارند که باید توسط شرکتهای معتبر و نمایندگی این دستگاهها انجام گیرد. بنابراین بسیار مهم است بیمارستانی را انتخاب کنید که امکانات و ابزارهای کافی و استاندارد برای انجام عمل جراحی شما در اختیار پزشکتان قرار دهد.
نوبت دهی منظم و آسان
بیمارستانهایی که مجهز به سامانه نوبت دهی آنلاین هستند، از نظر وضعیت نظم در نوبت دهی بسیار بهتر از دیگر مراکز درمانی عمل میکنند. بسیار مهم است که کادر درمانی یک مرکز، میزان اضطرار و اولویت بیماران را برای انجام عمل جراحی درک کنند و با توجه به میزان اولویت هر بیمار، نوبت دهی را انجام دهند. همچنین مراکزی که از سامانههای اختصاصی برای ارائه جواب آزمایش و اطلاع رسانی نوبت ویزیت استفاده میکنند، نظم بیشتری در ارائه خدمات خود نیز خواهند داشت.
امکانات آزمایشگاهی
عمل جراحی تومور مغزی مستلزم انواع آزمایشاتی است که قبل، حین و بعد از عمل جراحی باید انجام گیرد. این آزمایشات اگر در فضای بیمارستان انجام گیرند، کار بیماران را از حیث آمد و شد آسان میکنند؛ اما اگر برخی از عکسبرداریهای خاص و آزمایشات الکترومیوگرافی در خارج از بیمارستان انجام شوند، مشقتهایی را برای بیمار و همراهان وی به همراه خواهند داشت. بنابراین اینکه یک بیمارستان به انواع دستگاههای آزمایشگاهی و عکسبرداری مجهز باشد، از اهمیت بالایی برخوردار است.
خدمات بیمارستان
بسیاری از بیماران، در جستجوی مراکز درمانی هستند که خدمات با کیفیتی به آنها ارائه دهد و وضعیت پرسنل و رسیدگی به بیماران در آن معقول باشد. البته باید بدانیم که این مسئله جزو مهمترین ویژگیهای یک بیمارستان مجرب نیست؛ اما در صورتی که خدمات یک بیمارستان از کیفیت کافی برخوردار باشد، سطح رضایت بیماران و همراهان در آن بیشتر خواهد بود. دلیل آن که این موضوع را در درجه اول اهمیت نمیشماریم، این است که سلامتی شما و فرآیند درمانتان، به مراتب مهمتر از سطح کیفی خدمات است. اما با این حال، این ویژگی نیز برای بسیاری از افراد حائز اهمیت است.
رعایت پروتکلهای بین المللی
تمامی بیمارستانهای جهان از پروتکلهای یکسانی برای انجام فرآیند درمان و مراقبت از بیماران استفاده میکنند. پروتکلهایی مانند WAP و IHR که توسط سازمانهای بینالمللی تدوین و ارائه میشوند و در ایران نیز سازمان نظام پزشکی کشور وظیفه نظارت بر انجام این پروتکلها را بر عهده دارد. بهترین بیمارستان برای جراحی تومور مغزی بیمارستانی است که در درجه اول تمامی این پروتکلهای بینالمللی را رعایت کند.
جمع بندی و نتیجه گیری
عمل جراحی تومور مغزی، عملی حساس، پیچیده، مبتنی بر تکنولوژی و البته حیاتی است که برای موفقیت در آن و درمان تومور مغزی، باید در انتخاب پزشک و مرکز جراحی دقت کافی داشت. برای انتخاب بهترین بیمارستان، لازم است که معیارهایی را در نظر داشته باشیم. معیارهایی که در این مطلب به آن پرداختیم و از جمله آنان میتوان به تیم پزشکی، امکانات اتاق عمل، دستگاههای عکس برداری و امکانات آزمایشگاهی تجهیز، تیم جراحی مجرب، کیفیت خدمات بالا، رعایت پروتکلهای بینالمللی، سیستم نوبت دهی منظم و امکاناتی نظیر این اشاره داشت. به خاطر داشته باشید که این انتخاب میتواند به قیمت جان شما یا عزیزانتان تمام شود؛ بنابراین در انتخاب درست پزشک و بیمارستان مجهز، دقت کافی را به خرج دهید.