آدمی با درد زاده میشود و با درد زندگی میکند. درد را میتوان یکی از اصلیترین مکانیزمهای طبیعی بدن برای بقا دانست که هشداری برای دوری از خطر و عاملی محدود کننده برای انجام حرکات اشتباه است. در حقیقت درد یک مکانیزم دفاعی برای اعلان هشدار است که به مغز خبر از یک وضعیت اضطراری میدهد و به سبب جانکاه بودنش انسان را وادار به توجه و تلاش جهت بهبود شرایط جسمی میکند. با این حال دردهای مزمنی که ریشه غیر قابل درمان دارند و یا درمان آنها مستلزم زمان و هزینه بسیار است، باید به یک ترتیبی تسکین یابند. اینجاست که کلینیک درد به کمک مردم میآید. در این مطلب قصد داریم به سادهترین زبان ممکن توضیح دهیم که کلینیک درد چیست و چه دردهایی را میتوان در این کلینیک تسکین بخشید.
کلینیک درد چیست؟
در کلینیک درد، متخصصین رشتههای مخلتف همچون پزشکی پزشک متخصص مغز و اعصاب، پزشکی ورزشی، پزشکی فیزیک و توانبخشی، روانشناسان بالینی و روانپزشکان گرد هم میآیند تا با بررسی وضعیت دردهای مزمن مختلف مانند دردهای مفصلی، عضلانی، سرطانی، استخوانی و… بهترین و نوینترین راهکارها را جهت تسکین درد بیماران، ارائه و اجرا نمایند. بنابراین یک کلینیک درد یا pain clinic را میتوان مرکزی برای درمان، تقلیل و یا تسکین دردهایی دانست که افراد بنا به دلایل مختلف، برای مدتی طولانی باید با آنها دست و پنجه نرم کنند.
هیچ دردی بی علت نیست و هر احساس درد را میتوان نشانهای از بروز یک ناهنجاری با عامل داخلی یا خارجی در بدن دانست. یک صد میلیارد نورون یا سلول عصبی و پنجاه هزار کیلومتر رشتههای عصبی در بدن انسان به گونهای خارق العاده طراحی شدهاند که بتوانند هر آسیبی از قسمتهای مختلف بدن را به مغز مخابره کرده و با تحلیل آن، احساس درد را به ما القا کنند. تمام این فرآیند پیچیده میتواند به نفع انسان باشد و ما را از خطرات احتمالی دور نگاه دارد؛ اما دردهایی در بدن وجود دارد که علت آنها یا نامعلوم است و یا قابل حل نیست. این دردها به صورت مزمن به سراغ انسان میآیند و باعث ایجاد احساسی ناخوشایند و بعضاً کلافه کننده میشوند. برای تسکین چنین دردهایی که گاهی هیچ مسکنی قادر به بهبود آنها نیست، مراکزی در سراسر جهان به وجود آمده که به کلینیک درد معروف هستند.
در گذشته برای تسکین برخی دردها پزشکان از انواع گیاهان دارویی و روشهایی مانند طب سوزنی استفاده میکردند. همچنین در برخی مواقع برای تسکین دردها به سراغ مخدرهایی میرفتند که از گیاهان یا جانوران خاص گرفته میشد و بعضی از آنها ممکن بود که عوارض سخت داشته باشد و حتی احتمال اوور دوز و مرگ بیمار بر اثر مصرف آنها نیز وجود داشت. با گذر زمان، داروهای مسکن و روشهای دیگری مانند بلوک عصبی، فیزیوتراپی، روان درمانی و… نیز توسعه یافتند و امروزه در یک کلینیک درد میتوان نوینترین و بعضاً کمخطرترین روشهای تسکین درد را یافت و از آنها برای بهبود دردهای مزمن استفاده کرد.
دردهایی که در کلینیک درد تسکین مییابند
نخستین واکنش افراد بعد از آن که متوجه میشوند کلینیک درد چیست، آن است که به دردهای کوچک و بزرگ بدن خود فکر کنند و بپرسند در این کلینیکها چه نوع دردهایی را درمان میکنند؟ موضوع اینجاست که از بین بردن درد الزاماً یک گزینه مناسب برای شما نیست و در اغلب مواقع، این درد است که شما را وادار به درمان و حل ریشه خود میکند. بنابراین پیش از فکر کردن درباره از بین رفتن یک درد، باید به فکر ریشه یابی و حل ریشه آن باشید. کلینیک درد توسط پزشکان متخصص درد اداره میشود که قادرند دردهای بدن انسان را به طور تخصصی ریشه یابی کرده و نسبت به درمان یا تسکین آن با روشهایی که در ادامه مقاله خواهیم گفت، اقدام نمایند. در چنین کلینیکهایی اغلب دردهای مشخص و معینی مانند گزینههای زیر تسکین مییابند.
دردهای ستون فقرات
فتق دیسک کمر ، سرخوردگی مهره کمر ، سایش مهرهها و عارضههایی از این دست ممکن است به کانال نخاعی شما آسیب وارد کنند و فشار وارده به کانال نخاعی سبب دردی جانکاه خواهد شد. از این رو بجز گزینه عمل، سایر گزینههای درمانی دردهای پشت و ستون فقرات مستلزم زمان هستند و در این زمان تحمل آن دردها ممکن است دشوار بنماید. به همین خاطر در کلینیک درد، چنین دردهایی را در طول دوره درمانی با استفاده از بلاک عصبی و دیگر روشها تسکین میدهند.
آرتروز و دردهای مفصلی
برای اغلب دردهای مفصلی که ناشی از انواع آرتروز و یا دیگر بیماریهای مفصلی هستند، روشهای متعددی وجود دارد که به مراتب از مصرف داروهای استروئیدی بهتر خواهند بود. در کلینیک درد، روشهای متعددی برای تسکین دردهای مفصلی وجود دارد که بسته به شرایط بیمار مورد استفاده قرار میگیرند.
درد شکستگی استخوان
زمانی که یک استخوان بدن بشکند، ابزارهایی مانند آتل، بریس، گچ گرفتن، جراحی و پلاتین گذاشتن و… همگی برای فیکس شدن و جوش خوردن استخوان کمک خواهند کرد؛ اما هیچکس نمیتواند انکار کند که فرآیند جوش خوردن آن استخوان چقدر دردناک است. از آنجایی که نمیتوان زمان جوش خوردن استخوان را کم کرد و یا تمام مدت به مصرف مسکنهای سنگین پرداخت، در کلینیکهای درد از روشهای جایگزین برای کاهش این دردها استفاده میشود.
سندروم درد پیچیده منطقهای (CRPS)
سندروم درد پیچیده منطقهای عارضهای است که هنوز ریشه آن مشخص نشده و در حقیقت دردی است که ناگهان به قسمتی از بدن (اغلب دست یا پا) هجوم آورده و با تورم و تغییر رنگ پوست همراه است. درد این عارضه لحظهای آرام نمیگیرد و به طور مداوم باعث آزار شخص بیمار خواهد شد. از این رو در کلینیک درد، روشهایی برای خنثی سازی درد ناشی از این بیماری اجرا میگردد.
دردهای مزمن عصبی
بسیاری از دردهای مزمن منطقهای با ریشه مشخص، درمان مشخص ندارند و تنها راه موجود، تحمل درد خواهد بود. در چنین شرایطی با توصیه پزشک متخصص مغز و اعصاب مستقر در کلینیک مغز و اعصاب بیمار به یک کلینیک درد مراجعه میکند تا برای تسکین درد خود، از روشهای موجود استفاده نماید.
آسیبهای عضلانی
درد ناشی از اسپاسمهای مکرر عضلانی که ممکن است ریشه در سیستم گردش خون انسان داشته باشد و یا دردهای ناشی از پارگی ماهیچه، کش آمدن رباطها، پارگی رباطها، آسیب به تاندونها و… که برای ورزشکاران پیش میآید، از جمله دردهای جانکاهی هستند که برای درمان مستلزم سپری کردن زمان طولانی خواهند بود. در یک کلینیک درد چنین دردهایی نیز تسکین مییابند تا تکمیل زمان ترمیم عضلات و زردپیها بدون نیاز به تحمل درد سپری شود.
درد کمر و گردن
کمر دردهای مزمن عصبی که ممکن است ناشی از کار روزانه باشند و راهکاری جز استراحت برایشان وجود ندارد، در بسیاری از مواقع به دلیل اجبار به انجام کار و وظیفه تحمل میشوند. بسیاری از افراد دارای شغلهای مستلزم پشت میز نشینی و همچنین افرادی که کار یدی سنگین روزانه انجام میدهند، همه روزه با درد کمر و گردن دست و پنجه نرم میکنند. این دردها نیز در کلینیک درد تسکین مییابند تا فرد بتواند به امرار معاش خود بپردازد.
سندرم تونل کارپال
سندرم تونل کارپال عارضهای است که به دلیل تنگی کانال عصب میانی مچ دست یا همان تونل کارپال رخ میدهد و سبب سوزن سوزن شدن دست برای مدت طولانی میشود و دردی جانکاه با خود به همراه دارد. این سندرم نیز در کلینیک درد قابل بهبود است.
پاچنبری (کلاب فوت)
پاچنبری یک بیماری مادر زادی است که سبب چرخش پای نوزاد به داخل شده و این انحراف ممکن است برای مدتی بیشتر با کودک بماند و سبب ایجاد درد گردد. در یک کلینیک درد میتوان با ترکیبی از روشهای مختلف هم از درد این بیماری کاست و هم نسبت به بهبود وضعیت کودک اقدام نمود.
اسکولیوز
اسکولیوز یا انحراف ستون فقرات از دیگری عارضههایی است که در کودکان بیشتر رخ میدهد و اگر درمان آن به طور کامل انجام نگیرد، ممکن است تا همیشه همراه کودک باشد. در این بیماری کانال نخاعی فرد دچار فشار و التهاب میشود و طبیعی است که درد ناشی از این وضعیت نیز جانکاه خواهد بود. به همین خاطر کلینیک درد برای تسکین این درد نیز روشهایی را طراحی و اجرا خواهد کرد.
دردهای ناشی از سرطان
درمان سرطان فرایندی بعضاً طولانی است دردهای ناشی از این بیماری و فرایند درمان آن نیز بسیار آزار دهنده است. یکی از عمدهترین فعالیتها در یک کلینیک درد، تسکین دردهای ناشی از سرطان و عوارض درمان آن است.
دردهای بعد از جراحی
برخی از جراحیهای باز، دوران نقاهت دردناک و نسبتاً طولانی دارند که مصرف مسکن تا درمان کامل ممکن است عوارض بسیاری به همراه داشته باشد. بنابراین در چنین شرایطی با توصیه پزشک معالج، شخص به یک کلینیک درد مراجعه میکند تا بتواند این دوران نقاهت را بدون درد سپری کند. عملهای قطع عضو از مثالهای بارز این نوع عملها محسوب میشوند.
روشهای تسکین درد در کلینیک درد
اینکه در یک کلینیک درد دقیقاً چه اتفاقی میافتد، بستگی به نوع درد و عارضه موجود خواهد داشت. در این کلینیکها ممکن است برای تسکین یک درد از ترکیب چندین روش مختلف استفاده کنند و همچنین ممکن است برای درمان یک درد، از راههای مختلف به ترتیب اولویت بهره ببرند. روشهای ابتدایی مانند آب درمانی، فیزیوتراپی، دارو درمانی، استراحت و نظایر اینها نخستین گامهایی است که ممکن است در یک کلینیک درد طی شود؛ اما در صورت کافی نبودن، هر یک از روشهای زیر ممکن است استفاده شود.
انواع بلوک عصبی
بلوک عصبی به کمک تزریق دارو، الکترودها، عملهای اندوسکوپی ویژه و… از جمله روشهایی است که برای از بین بردن موقتی یا دائم یک درد از طریق انسداد یا غیر فعال سازی یک عصب خاص در دردهای عصبی انجام میگیرد.
لیزر درمانی
لیزرهای پر توان میتوانند در درمان انواع دردهای مربوط به مهرههای کمر، مفاصل و ماهیچهها در شرایط خاص مورد استفاده قرار بگیرند.
تزریق اپیدورال
این روش تزریق برای تسکین درد دیسک کمر و گردن مورد استفاده قرار میگیرد و یک روش کم تهاجمی محسوب میشود و هدف آن کاهش فشار وارده بر کانال نخاعی در اثر پارگی یا بیرون زدگی دیسک مهرهها است.
رادیوفرکوئنسی ستون فقرات
در این روش، الکترودهایی در اطراف مهرههای گردن یا مفاصل قرار میگیرند و با ایجاد یک میدان رادیویی با فرکانس خاص، عصب ناحیه هدف را غیر فعال میسازند.
تزریق دیسکوژل
دیسکوژلها مواد شیمیایی خاصی از ترکیب تنگستن سلولزوالکل هستند که پس از تزریق آنها در گردن یا کمر، باعث ایجاد ساخت ژلهای دیسک شده و فشار وارده بر کانال نخاعی را کاهش میدهند.
پمپهای داخل نخاعی
این روش برای افرادی که دچار دردهای تحتانی ناشی از اسپاسم عضلانی، دردهای مفصلی لگن، سرطانهای مختلف نواحی تحتانی و یا درد بعد از قطع عضو هستند استفاده میشود تا شدت دردهای ذکر شده با به حداقل برساند.
اندوسکوپی دیسک فورامینال
جراحی اندوسکوپی دیسک فورامینال از جمله روشهای جدید جراحی دیسک با کمترین تهاجم ممکن است که به وسیله ورود یک سوزن نازک به کمر انجام شده و پارگی دیسک را از کانال نخاعی خارج میکند تا درد این عارضه از بین رفته و سپس به روشهای دیگر به درمان پارگی دیسک میپردازند.
اوزون تراپی
اوزون تراپی یکی از روشهای مدرنی است که در درمان عفونتهای مزمن ویروسی و باکتریایی داخل بدن بسیار موثر است و در مواردی که مصرف آنتی بیوتیک به تنهایی کافی نیست، میتواند موثر عمل کند. در این روش مقادیری از گاز اوزون با اکسیژن مخصوص پزشکی ترکیب شده و به صورت هدفمند به نقطه خاصی از بدن تزریق میشود که توانایی از بین بردن عفونتهای باکتریایی و ویروسی را خواهد داشت.
درمان به وسیله سلولهای بنیادی
یکی دیگر از روشهای درمانی که در کلینیک درد از آن استفاده میشود، درمان به وسیله سلولهای بنیادی است و برای درمان آرتروز مفاصل و همچنین دیسک بین مهرهای کاربرد داشته و میتواند بسیاری از دردهای مزمن این حوزهها را درمان نماید.
چرا باید به کلینیک درد مراجعه کنیم ؟
کلینیکهای درد نقش بسیار مهمی در ارائه مراقبتهای بهداشتی برای افرادی که با مشکلات درد مواجه هستند، دارند. از جمله دلایلی که برای مراجعه به این کلینیکها مطرح میشود، عبارتند از:
1. تخصص درمانی: کلینیکهای درد به داروها، فیزیوتراپی، تزریقات، و روشهای دیگر درمانی متنوعی دسترسی دارند. تخصصی بودن این مراکز اطمینان میدهد که برای شما روشهای درمانی بهینه انتخاب میشود.
2. تجهیزات پیشرفته: این کلینیکها از تجهیزات پیشرفتهای مانند دستگاههای تصویربرداری، آزمایشگاههای تشخیصی و تجهیزات جراحی بهره میبرند که در تشخیص و درمان دردهای مختلف بسیار موثر هستند.
3. تیم تخصصی: کلینیکهای درد دارای تیمهای تخصصی از پزشکان، فیزیوتراپیستها، روانشناسان و متخصصان دیگر هستند که همکاری میکنند تا به شما درمان کامل و جامعی ارائه دهند.
4. مدیریت درد: این کلینیکها به شما در یادگیری مهارتهای مدیریت درد کمک میکنند که میتواند به کاهش نیاز به داروهای دردآور و افزایش کیفیت زندگی کمک کند.
5. ارائه اطلاعات و آموزش: این مراکز به شما اطلاعات لازم درباره نوع و مبدأ درد شما را فراهم میکنند و به شما آموزش میدهند که چگونه با آن مواجهه کنید و از آن مراقبت کنید.
به طور کلی، کلینیکهای درد به شما کمک میکنند تا با بهترین روشهای درمانی و مدیریتی، با مشکل درد خود مقابله کنید و بهبود یابید.
پزشک فوق تخصص درد کیست؟
پزشکان فوق تخصص درد، افرادی با تخصص و تجربهی بسیار بالا در تشخیص و درمان مشکلات مرتبط با درد هستند. این پزشکان، پس از فارغالتحصیلی از دورههای تخصصی در حوزههای مختلف پزشکی، به تخصص درمان و مدیریت درد میپردازند.
پزشکان فوق تخصص درد علاوه بر داشتن تخصص پایه در حوزه پزشکی، دارای تخصصهای برجستهای مانند طب فیزیکی و توانبخشی، روانشناسی درد، آنستزیولوژی (درمانی درد با استفاده از داروهای ضد درد) و فیزیوتراپی هستند. آنها قادرند دردهای مختلف را از جمله دردهای عضلانی، اسکلتی، عصبی و حتی دردهای مرتبط با بیماریهای مزمن مانند التهاب مفاصل یا سرطان تشخیص دهند و طرح درمانی متناسب با هر مورد را ارائه کنند.
پزشکان فوق تخصص درد همچنین با استفاده از روشهای تشخیصی پیشرفتهای مانند تصویربرداری پزشکی، آزمایشگاه تشخیصی و معاینات فیزیکی دقیق، به دقت بیشتری در تشخیص دردها و منشأ آنها میپردازند.
همچنین، این پزشکان مسئولیت آموزش بیماران درباره مدیریت درد، استفاده از داروهای ضد درد و توصیههای پیشگیری را نیز بر عهده دارند. آنها به عنوان مشاوران در زمینه مدیریت درد، به بیماران کمک میکنند تا با بهترین روشها و راهکارهای ممکن، بهبود یابند و کیفیت زندگیشان را بهبود بخشند.
چه زمانی به کلینیک درد مراجعه کنیم ؟
مراجعه به کلینیک درد در مواردی که با مشکلات مربوط به درد مواجه شدهایم، بسیار حیاتی است. اما تعیین زمان مناسب برای مراجعه به این مراکز، میتواند از اهمیت بالایی برخوردار باشد. به تعدادی از شرایط زیر میتوان اشاره کرد که مراجعه به کلینیک درد در آنها توصیه میشود:
1. دردهای مزمن: اگر شما با درد مزمن مانند درد عضلانی و یا درد مرتبط با بیماریهای مانند التهاب مفاصل یا سرطان مواجه هستید و درمانهای معمولی موثر نبودهاند، مراجعه به کلینیک درد پیشنهاد میشود.
2. تغییر در شدت درد: اگر درد شما ناگهانی شدیدتر شده و با تغییرات در شدت یا نوع آن همراه باشد، مراجعه به کلینیک درد ممکن است لازم باشد.
3. دردهای غیرمعمول: اگر با دردهایی مواجه هستید که برایتان غیرمعمول است، مثلاً دردی که در یک بخش خاص از بدن شما اتفاق میافتد و با سایر علائم همراه نیست، مشاوره با یک پزشک در کلینیک درد ضروری است.
4. دردهایی که تحت تاثیر زندگی روزمره شما هستند: اگر درد شما باعث محدودیتهایی در زندگی روزمره شما شده و کیفیت زندگی شما را تحت تاثیر قرار داده است، مراجعه به کلینیک درد به شما کمک میکند تا راههای مدیریت درد و بهبودی را بیابید.
همچنین، در مواقع اضطراری مانند درد شدید و ناگهانی، مراجعه به کلینیک درد الزامی است. در هر صورت، مشاوره با پزشک خود برای تعیین زمان مناسب برای مراجعه به کلینیک درد، بسیار مهم است.
بهترین کلینیک درد تهران کجاست ؟
در تهران، برای پیدا کردن بهترین کلینیک درد، باید به عواملی مانند تخصص، تجهیزات پزشکی، تیم درمانی و نظرات بیماران توجه کرد. یکی از مراکز برجسته در این زمینه، کلینیک مغز و اعصاب طبیب است که به عنوان یکی از مراکز معتبر در زمینه مدیریت و درمان دردها شناخته میشود.
کلینیک مغز و اعصاب طبیب با داشتن تیمی از پزشکان و متخصصان مجرب در زمینه علوم مغز و اعصاب، از جمله نورولوژیستها، آنستزیولوژیستها و فیزیوتراپیستها، خدمات درمانی و مدیریت درد با کیفیتی را ارائه میدهد.
این کلینیک با استفاده از تجهیزات پزشکی پیشرفتهای مانند دستگاههای تصویربرداری (مثل MRI و CT Scan)، دستگاههای آزمایشگاهی و تجهیزات جراحی، به تشخیص دقیقتر و درمان بهتر دردهای مختلف بیماران کمک میکند.
این کلینیک به همراهی با تیم متخصص و متعهد خود، رویکرد چندروشی درمانی را به کار میگیرد که شامل مدیریت دارویی، فیزیوتراپی، روشهای تزریقی و روشهای جراحی در صورت لزوم میشود.
نظرات مثبت بیماران و تجربیات موفقی که از این کلینیک گزارش شده است، از جمله از مواردی است که کلینیک مغز و اعصاب طبیب را به عنوان یکی از بهترین مراکز درمانی در زمینه درد در تهران معرفی کرده است.
چگونه یک متخصص درد خوب پیدا کنیم ؟
یافتن یک متخصص درد مناسب و کارآمد میتواند یک فرایند مهم و موثر برای مدیریت و درمان مشکلات مربوط به درد باشد. در اینجا چند مرحلهای را برای یافتن یک متخصص درد خوب توضیح میدهیم:
1. جستجوی اطلاعات: ابتدا با جستجوی آنلاین و مرور نظرات بیماران، میتوانید به اطلاعاتی در مورد متخصصان درد محلی برسید. نظرات و تجربیات دیگران میتوانند راهنمایی مفیدی برای شما باشند.
2. مشاوره با پزشکان دیگر: اگر دارای پزشک خانوادگی یا دیگر متخصصان پزشکی هستید، میتوانید از آنها نظری درباره متخصصان درد بپرسید و به پیشنهاداتشان اعتماد کنید.
3. بررسی تخصص و تجربه: مطمئن شوید که متخصص درد دارای تخصص و تجربه کافی در این زمینه است. بررسی کنید که آیا آنها در تحقیقات و مطالعات علمی مربوط به درد فعالیت داشتهاند یا خیر.
4. تعامل با بیماران قبلی: اگر امکان دارد، با بیمارانی که قبلاً به متخصص درد مراجعه کردهاند، صحبت کنید و نظرات و تجربیاتشان را درباره متخصص مورد نظر شنوا کنید.
5. ملاقات و مصاحبه شخصی: قبل از تصمیمگیری نهایی، بهتر است با متخصص درد مورد نظر خود ملاقات کنید و در مورد شرایط و رویکردهای درمانیشان صحبت کنید. این فرصت برای شما فراهم میشود تا اطمینان حاصل کنید که این متخصص با نیازها و انتظارات شما سازگار است.
با توجه به این مراحل و اطلاعات جمعآوری شده، میتوانید متخصص دردی را که بهترین تطابق را با نیازهای شما دارد، پیدا کنید و با اطمینان مشکلات مربوط به درد خود را مدیریت کنید.
10 سوال رایج در مراجعه به کلینیک های درد
وقتی به کلینیک درد مراجعه میکنید، ممکن است داشتن سوالاتی درباره وضعیت و درمان دردتان بسیار مفید باشد. در زیر ۱۰ سوال رایج که ممکن است به ذهنتان بیاید را معرفی میکنیم:
۱. علت درد من چیست؟: پیدا کردن علت دقیق درد بسیار مهم است تا روشهای درمانی موثرتری انتخاب شود.
۲. آیا درد من مزمن است؟: اگر درد شما به طور مداوم و برای مدت زمان طولانی ادامه داشته است، ممکن است مزمن باشد و نیاز به روشهای مدیریت درد مخصوص داشته باشد.
۳. چه روشهای درمانی در دسترس است؟: از پزشک خود بپرسید که چه گونه روشهای درمانی مانند داروها، تزریقات، فیزیوتراپی و … در دسترس است.
۴. آیا نیاز به تستهای تشخیصی دارم؟: برخی از تستهای تشخیصی مانند آزمایش خون، تصویربرداری و … ممکن است در تعیین علت درد کمک کننده باشند.
۵. چگونه میتوانم دردم را مدیریت کنم؟: اطلاعات در مورد روشهای مدیریت درد مثل تغییرات در سبک زندگی، تمرینات فیزیکی و … بسیار مفید است.
۶. آیا داروهای دردآور مصرف شوند؟: اگر دارویی برای درمان دردتان نیاز است، حتماً از نوع، مقدار و عوارض جانبی آن آگاه شوید.
۷. آیا روشهای غیردارویی موثر است؟: مثل فیزیوتراپی، روان درمانی و … که ممکن است به درمان شما کمک کنند.
۸. چگونه میتوانم پیشگیری کنم؟: اطلاعات در مورد راهکارهای پیشگیری از درد میتواند به شما کمک کند تا از ایجاد یا تشدید درد جلوگیری کنید.
۹. چگونه میتوانم تغییراتی را که در دردم ایجاد میشود، ارزیابی کنم؟: برای مثال، افزایش یا کاهش شدت درد، علائم جدید و … .
۱۰. چه تاثیری بر کیفیت زندگی من دارد؟: درک اینکه چگونه درد بر کیفیت زندگی شما تاثیر میگذارد، میتواند در انتخاب روشهای درمانی مناسب کمک کند.
با پرسیدن این سوالات و دریافت پاسخهای مطلوب از پزشک، میتوانید بهترین تصمیمها را برای مدیریت و درمان درد خود بگیرید.
جمع بندی و نتیجه گیری
کلینیک درد به مراکزی گفته میشود که توسط پزشکان متخصص حوزه درد، مغز و اعصاب اداره میشوند و در آنها انواع مشکلات مربوط به دردهای مزمن عصبی و دردهای مفصلی و عضلانی و همینطور دردهای مربوط به ستون فقرات با روشهای تخصصی پیشرفته درمان میشوند. همچنین در این مراکز دردهای دیگری را که در این مطلب به آنها اشاره کردیم مورد بررسی و تسکین قرار میدهند و جدیدترین و نوینترین تجهیزات مربوط به تسکین دردهای مزمن را در این مراکز میتوان یافت. در این مطلب تلاش کردیم به زبانی ساده تمام آنچه در یک کلینیک درد اتفاق میافتد را برای شما شرح دهیم تا بدانید که چه زمانی میتوانید به چنین مراکزی رجوع کنید و برای تسکین درد شما چه روشهایی وجود خواهد داشت.