یکی از مهمترین غدههای موجود در بدن که در ترشح بسیاری از هورمونها نقش دارد، غده هیپوفیز است. هیپوفیز غدهای درونریز بوده که ابعادی بسیار کوچک دارد. بعضی از هورمونها در تاثیر قابل توجهی بر روی فرایند رشد کودکان و همچنین عملکرد بخشهای مختلف بدن انسان دارند. به همین جهت سلامت مغز و غدههای درونریزی مانند هیپوفیز اهمیت بسیاری پیدا خواهد کرد. معمولا تومورهایی که در این بخش از مغز به وجود میآیند در گروه تومورهای خوش خیم مغزی قرار میگیرند. با این حال برای بررسی تومور هیپوفیز و در صورت لزوم جراحی آن، باید بهترین جراح هیپوفیز را برای این منظور انتخاب کرد.
تیم جراحی مغز و اعصاب کلینیک طبیب به رهبری دکتر علیرضا طبیب خوئی در خدمت شما مراجعان گرامی میباشد
دکتر علیرضا طبیب خوئی
جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات
عضو هیات علمی و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی ایران
رتبه اول بورد جراحی مغز و اعصاب ایران
فلوشیپ و مدرس جراحی قاعده جمجمه
با سابقه بیش از هزاران جراحی تومورهای پیچیده مغز و اعصاب
رییس بخش جراحی مغز و اعصاب بیمارستان رسول اکرم
رییس مرکز فوق تخصصی مغز و اعصاب طبیب
جهت اطلاعات بیشتر با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید
۰۲۱-۲۲۳۸۸۳۰۱
۰۲۱-۲۲۳۸۸۳۰۲
۰۲۱-۲۲۳۸۸۳۰۳
تومور هیپوفیز چیست؟
تومور هیپوفیز زمانی ایجاد میشود که تودههای اطراف غده هیپوفیز شروع به رشد کرده و گسترش پیدا میکنند. این تودهها حین وسعت پیدا کردن به تومور تبدیل میشوند که با انجام آزمایشها میتوانیم سرطانی یا غیر سرطانی بودن آن را مشخص کنیم. البته بیشتر تومورهای هیپوفیز خوشخیم بوده و نگرانی بابت سرطانی شدن آنها وجود ندارد.
تومور هیپوفیز با چه علائمی همراه است؟
برای انتخاب بهترین جراح هیپوفیز، باید به متخصصی مراجعه کنیم که در بررسی علائم تومور از توانایی کافی برخوردار باشد. به عنوان مثال سردرد یکی از نشانههای وجود تومور است که پزشک متخصص باید به درستی باقی علائم را بررسی کرده و سپس به وجود تومور رأی مثبت دهد. در ادامه به بعضی از نشانههای این عارضه اشاره مختصری خواهیم داشت:
- خستگی بیش از اندازه
- سردردهای شدید
- احساس ضعف در بدن
- اختلال در بینایی
- حالت تهوع
- کاهش فشار خون
- یبوست و مشکلات گوارشی
- مشکلات پوستی
- کاهش وزن غیرطبیعی
- و…
ویژگیهای بهترین جراح هیپوفیز
بهترین جراح هیپوفیز باید از دانش و مهارت کافی نسبت به تمامی مشکلات و عوارضی که از وجود تومور هیپوفیز حاصل میشود، برخوردار باشد.
دانش بهروز جراح
یکی از مهمترین فاکتورهایی که میتوانیم از آن به انتخاب بهترین جراح هیپوفیز برسیم، دانش و اطلاعات تخصصی جراح است. تمامی پزشکان و جراحان در رشتههای مختلف پزشکی باید در طول دوره فعالیت، مهارت و توانمندیهای خود را همگام با دانش روز دنیا آپدیت کند. به همین جهت هنگام انتخاب بهترین جراح باید به سوابق و نظرات بیماران دیگر توجه بیشتری داشته باشیم.
سابقه جراحی
جراحی تومورهای بدخیم مغزی و سرطانی بسیار سختتر از جراحی تومور خوشخیم است اما نه بدین معنا که میزان مهارت و سابقه جراح را در نظر نگیریم. هنگام انتخاب بهترین جراح هیپوفیز به سالهای سابقه و تجربه او در جراحیهای مختلف دقت داشته باشید. مهارت در جراحی، یکی از مهمترین فاکتورها در به رسمیت شناخته شدن جراح محسوب میشود.
تعداد جراحیهای انجام شده
مورد دیگری که حتما باید در مراجعه به بهترین جراح هیپوفیز به آن دقت داشته باشیم، تعداد جراحیهای پزشک متخصص در طول سالهای فعالیت است. همچنین بررسی این مورد که چه تعداد از جراحیهای انجام شده توسط او با موفقیت همراه بوده است. همکاری با دیگر جراحان به عنوان دستیار در اتاق عمل نیز از جمله مواردی است که نشان از صلاحیت جراح در همکاری با بهترین و بزرگترین جراحان کشور است.
توانایی در تشخیص دقیق بیماری
یکی دیگر از نکات مهم در انتخاب بهترین جراح هیپوفیز، توانمندی او در تشخیص صحیح عارضه یا بیماری است. در واقع بدون تشخیص درست، پزشک یا جراح نمیتواند از روشی مناسب برای درمان استفاده کند. برای این منظور جراح باید تمامی مدارک پزشکی و داروهای مصرفی بیمار را به خوبی بررسی کرده و از آزمایشهای مختلف برای تشخیص علت بیماری کمک بگیرد.
شاید این سوال برای بسیاری از افراد پیش بیاید که بهترین جراح هیپوفیز باید در تشخیص و درمان چه عارضهها و بیماریهایی توانمند باشد؟ در پاسخ به این سوال میتوانیم به مواردی اشاره کنیم که یک جراح ماهر و باتجربه، از توانمندی لازم جهت تشخیص و درمان این موارد برخوردار باشد.
تشخیص و درمان بیماری توسط بهترین جراح هیپوفیز
درمان کمکاری غده هیپوفیز
یکی از سادهترین عارضهها که به راحتی توسط بهترین جراح هیپوفیز قابلیت درمان دارد، کم کار شدن این غده است. کمکاری هیپوفیز به معنای اختلال در میزان ترشح هورمونهای موثر در بدن است. با کاهش ترشح میزان نرمال هورمونها، عملکرد بخشهای مختلفی از بدن تحت تاثیر قرار میگیرد.
افزایش سطح پرولاکتین
تبدیل شدن بافت اطراف غده هیپوفیز ممکن است به بروز تومور منجر شود و این فرایند در افزایش پرولاکتین در بدن نقش دارد. در واقع این هورمون از هیپوفیز ترشح شده و پس از زایمان باعث تولید شیر مادر میشود. بهترین جراح هیپوفیز با انجام آزمایشهایی خاص میتواند میزان سطح این هورمون را به درستی اندازهگیری کرده و اقدامات لازم را در این خصوص انجام دهد.
تومور هیپوفیز
یکی از اصلیترین وظایف بهترین جراح هیپوفیز، تشخیص درست وجود تومور و انجام جراحی بر روی آن است. معمولا جراحان زمانی مجبور به خارج کردن تومور از مغز میشوند که ابعاد این توده بزرگ شده باشد و عملکرد ساختار مغز را تحت تاثیر قرار دهد.
درمان آکرومگالی
این عارضه از نادرترین اختلالات پزشکی محسوب میشود که به واسطه آن هورمون رشد بیش از اندازه ترشح میشود. با ترشح هورمون به شکل غیرطبیعی، اندامهای مختلف بدن مانند دست و پا بیشتر از سایر اندامها رشد میکنند. این اختلال در کودکان نیز رخ داده و منجر به افزایش بیرویه قد آنها میشود.
جراح قابل اعتماد کیست؟
در این مطلب به مهمترین فاکتورها در انتخاب بهترین جراح هیپوفیز اشاره کردیم. لازم میدانیم به این موضوع نیز گریزی بزنیم که یک جراح یا پزشک خوب باید حسی از اعتماد و همدلی بین خود، بیمار و همراهانش ایجاد کند. جراح قابل اعتماد کسی است که تمام جنبههای شرایط پزشکی بیمار را بررسی کرده و تمامی آنها را با بیمار و نزدیکانش در میان میگذارد. تحت هر شرایطی پزشکان وظیفه دارند در حفظ روحیه بیمار تلاش کرده و از ناامید کردن آنها حتی به صورت سهلانگارانه، خودداری کنند.
اهمیت مهارت جراح در اتاق عمل
شاید این طور به نظر برسد که خارج کردن تومورهای کوچک و غیر سرطانی، کاری بسیار آسان بوده و نیازی به مهارت جراح نداریم. این باور کاملا اشتباه است. جراحی تومورهای سرطانی با ابعاد بزرگ، امری دشوار و ریسکپذیر است اما نه بدین معنا که برداشتن تومورهای کوچک مثل آب خوردن باشد.
تا زمانی که جراح از تجربه، مهارت و سابقه کافی در این خصوص بهرهمند نباشد، جایی برای اعتماد بیمار به جراح وجود نخواهد داشت. در بسیاری از موارد جراح هنگام خارج کردن توموری کوچک و ساده به بافتهای اطراف آن آسیب وارد کرده است. بدین ترتیب مهارت و توانمندی جراح در اتاق عمل، حرف اول را میزند.
بهترین جراح هیپوفیز از چه روشهایی استفاده میکند؟
به طور کلی جراحان برای جراحی تومورهای هیپوفیز از دو روش کرانیوتومی و ترانس اسفنوئیدال در کلینیک هیپوفیز استفاده میکنند. در ادامه به شرح مختصری از این دو روش خواهیم پرداخت.
- روش کرانیوتومی
در این نوع از جراحی مغز، برشی در بخش فوقانی جمجمه ایجاد شده و تومور از این طریق خارج میشود. این عمل باید در عین ظرافت و مهارت توسط جراح انجام شود و معمولا مدت زمانی زیادی صرف برداشتن تومور میشود.
- روش ترانس اسفنوئیدال
برخلاف روش قبل، در اسفنوئیدال یا آندوسکوپی تومور هیپوفیز از راه بینی از ابزاری برای وارد کردن یک دوربین به قسمتی که تومور در آن واقع شده، استفاده میشود. در این روش جراح ابزار را از طریق بینی وارد ناحیه مورد نظر کرده و بدون ایجاد برش، تومور را خارج میکند.
روش تشخیص بهترین جراح هیپوفیز
جراح هیپوفیز در قدم اول باید یک آزمایش خون و معاینه کلی از بیمار داشته باشد تا بتواند وضعیت سلامتی او را کامل بررسی کند. انجام تصویربرداری MRI یا سی تی اسکن نیز از دیگر روشهای تشخیص تومور محسوب میشود. در قدم بعدی جراح باید وضعیت عصبی و بینایی بیمار را معاینه کرده و تحت نظر داشته باشد. برای انجام این تستها، روشهای مخصوصی وجود دارد که باید توسط جراح مورد آزمایش قرار بگیرد.
نتیجه گیری و جمع بندی
در آخر نیز ذکر این نکته خالی از لطف نیست که بهترین جراح هیپوفیز باید اطلاعات جامعی از روش جراحی، مدت زمان عمل، شرایط مراقبت از بیمار قبل و بعد از جراحی و… به شخص بدهد. اگر پزشک با مراجعه به موقع بیمار، مشکل یا بیماری موجود را به دقت تشخیص دهد، مراحل بعدی در پروسه درمان نیز به درستی طی شده و در نهایت بیمار با انجام جراحی به وضعیت اولیه سلامتی خود بازمیگردد.