اگر به مشکلات سیستم عصبی مبتلا هستید و نیاز دارید تا به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید، لازم است نکاتی را مدنظر داشته باشید. مهمترین نکته، انتخاب بهترین پروفسور مغز و اعصاب است. برای تشخیص بیماریهای عصبی و کاهش ناتوانیهای عصبی، نیاز به دانش و تخصص متخصص در زمینه مغز و اعصاب است. اگر ساکن تهران هستید و در جستجوی پروفسور مغز و اعصاب در تهران در کلینیک مغز و اعصاب هستید، ممکن است با اسامی پزشکان مختلفی مواجه شوید که انتخاب برایتان سخت باشد؛ و اگر ساکن شهرستان هستید و تمایل دارید به پزشک مغز و اعصاب خوب در تهران مراجعه کنید؛ در هر صورت، باید برای انتخاب پزشک، به یک سری ویژگیها توجه کنید. این ویژگیها و قابلیتها چه هستند؟ در این مطلب، سعی کردهایم تا به معرفی مهمترین ویژگیهایی که پروفسور مغز و اعصاب باید داشته باشد، اشاره کنیم و در نهایت به مسیر انتخاب یک پزشک خوب بپردازیم.
پروفسور مغز و اعصاب کیست؟
بدن انسان، سیستم عصبی بسیار پیچیده، برای ارسال و دریافت سیگنالهای الکتریکی است. هر فردی ممکن است در مقطعی از زندگی خود، به نحوی با مسائل و مشکلات عصبی دست و پنجه نرم کند. این شرایط میتواند از میگرن و انواع سردرد گرفته تا تشنج، سکته مغزی، آلزایمر و یا زوال عقل، مشکلات مربوط به ستون فقرات، تحلیل عضلانی، بیماریهای ایمنی، بیماریهای عصبی-عضلانی و بیماری ام اس متغیر باشد. در صورت ابتلا به هر یک از این شرایط، ممکن است نیاز به مراجعه به متخصص مغز و اعصاب باشد. پزشکی که به طور تخصصی در زمینه تشخیص، درمان، مدیریت اختلالات مغز و سیستم عصبی آموزش دیده است.
متخصصان مغز و اعصاب برای درمان یا بهبود بیماریهای مغز و سیستم عصبی از جمله بافت ستون فقرات فعالیت دارند. اگرچه این پزشکان، جراحی مغز و اعصاب انجام نمیدهند، اما توصیهها و تشخیص آنها، بیماران را واجد شرایط جراحی قرار میدهد. این متخصصان، با روانپزشکان و سایر متخصصان فعالیت دارند تا وضعیت بیماران خاص خود را بهبود بخشند. متخصص مغز و اعصابی که عضو هیات علمی دانشگاه باشد و مراتب دانشگاهی مختلف از جمله استادیاری و دانشیاری را طی نماید؛ به درجه استادی میرسد که در این صورت به او پروفسور مغز و اعصاب گفته میشود. این درجه از هیات علمی، با توجه به سوابق علمی دانشگاهی از جمله چاپ مقالات علمی در ژورنالهای معتبر، شرکت در کنفرانسهای مختلف داخلی و خارجی در حیطه مغز و اعصاب، میزان فعالیت علمی، آموزشی و پژوهشی و همینطور بر اساس سوابق کاری کسب میگردد.
خصوصیات پروفسور مغز و اعصاب
افرادی که در شهرهای بزرگ یا در نزدیکی بیمارستان بزرگ دانشگاهی یا آموزشی زندگی میکنند، بالطبع، گزینههای زیادی برای یافتن متخصص مغز و اعصاب دارند. یافتن پزشک خوب، به ویژه برای بیمارانی که ممکن است به دلیل بیماری مزمن، نیاز به مراقبت طولانیمدت داشته باشند، مهم است. بیماریهای نادر زیادی در زمینه مغز و اعصاب وجود دارد و از طرف دیگر، بسیاری از تشخیصها در این زمینه، پیچیده است.
بنابراین، مهم است که پزشک بداند در هنگام مراجعه بیمار چه وضعیتی وجود دارد. از این رو، متخصص مغز و اعصاب خوب، به پزشکی گفته میشود که دارای گزیدهای از دانش فنی و مهارتهای ارتباطی دلسوزانه داشته باشد. از جمله خصوصیات و ویژگیهای مهمی که متخصص مغز و اعصاب باید به لحاظ علمی و اخلاق پزشکی دارا باشد، شامل موارد زیر است:
گرفتن شرح حال دقیق از بیمار
از مهمترین خصوصیات متخصص مغز و اعصاب خوب این است که قبل از تجویز هر گونه آزمایش، به توضیحات بیمار در خصوص علائمی که دارد، به خوبی دقت کند و به آن گوش دهد. توجه پزشک به سابقه پزشکی بیمار بسیار مهم است. پروفسور مغز و اعصاب باید به تمام پیشینههای پزشکی بیمار با دقت گوش دهد.
تشخیص ارتباط احساسات بیماران با علل احتمالی، جزو خصوصیات مهم یک متخصص است. آنها باید بتوانند احساسات بیمارانشان را از سایر مسائل و همینطور از مشکل پزشکی متمایز کنند. همچنین، صرف زمان کافی برای ویزیت بیمار، سازماندهی اطلاعات و آزمایشهای آنها و داشتن تیم پشتیبانی قوی شامل پرستار، پزشک، فیزیوتراپیست و.. که بتواند با بیمار در ارتباط باشد، بسیار مهم است.
تسلط به تفسیر آزمایشها
متخصصان مغز و اعصاب مسئول تشخیص بیماریهای مغز و سیستم عصبی در بیماران هستند. از این رو، باید درک قوی از تفسیر نتایج آزمایشهای حاصل از سی تی اسکن، ام آر آی، مطالعات آزمایش ستون فقرات و سوابق مشاهده بیماران (از جمله مطالعات خواب و ویزیتهای روانپزشکی) داشته باشند. آزمایشهایی که ممکن است پزشک تجویز کند شامل: آزمایش خون، مطالعات تصویربرداری، آزمایش امواج مغزی و سایر روشهایی است که به پزشک بینشی از آنچه در سیستم عصبی بیمار اتفاق میافتد، ارائه میدهد.
دقت و مهارت در تشخیص
دقت و مهارت تشخیص متخصص مغز و اعصاب، از دیگر خصوصیات مهمی است که باید به آن توجه شود. دستیابی به تشخیص درست به این معنی است که یافتن درمان مناسب، آسانتر خواهد بود. اگر روش درمانی مناسبی برای بیمار انتخاب شود، تغییرات مثبت زیادی در زندگی فرد ایجاد خواهد شد. همچنین، سرعت پزشک در تشخیص اولیه بسیار ضروری است. بیماران باید درمان و داروهای مناسب را دریافت کنند. متخصصان مغز و اعصاب باید اطلاعات مختلف مربوط به مراقبت از بیمار را به دقت بررسی و ثبت نمایند.
آگاهی از فناوریهای جدید
علم پزشکی و به ویژه حیطه مغز و اعصاب، هر روز در حال پیشرفت است. از این رو، متخصصان مغز و اعصاب، باید از فناوریهای جدید در این حوزه آگاه باشند تا بتوانند بهترین مراقبت و آزمایش را به بیماران ارائه دهند.
مهارتهای تحقیقی
علاوه بر مراقبت از بیماران، پروفسور مغز و اعصاب، باید تحقیقاتی را در زمینه پیشرفتهای پزشکی و ارائه راهکارهای درمانی جدید انجام دهد. علم پزشکی به طور مداوم در حال پیشرفت است و ممکن است ارائه اطلاعات قدیمی در برخی موارد، بیفایده و حتی خطرناک باشد. متخصصان مغز و اعصاب برای ارائه بهترین روشهای درمانی به بیماران، ممکن است درمانهای تجربی یا فناوریهای پیشرفته را به آنها پیشنهاد دهند. از خصوصیات مهم این گروه از متخصصان این است که باید افرادی تحقیقی و کاملاً کنجکاو باشند.
مهارتهای حافظه
متخصصان مغز و اعصاب، نه تنها برای درک نیازها و خواستههای خاص هر یک از بیماران خود، بلکه برای حفظ انبوه امکانات پزشکی و فرصتهای آزمایشی نیاز به مهارتهای حافظه دارند. ضمن اینکه آنها باید برای پذیرش فناوری جدید و تحقیقات در زمینه پیشرفتهای پزشکی تلاش کنند. باید مطالعات و نتایج قدیمی را به خاطر بسپارند تا بهترین مراقبت را برای بیماران خود ارائه دهند.
روابط اجتماعی
داشتن ارتباط اجتماعی و تعامل با افراد مختلف، باید از جمله مهمترین خصوصیات بارز پروفسور مغز و اعصاب باشد. لازم است تا این گروه از پزشکان، دقت بالایی در کار خود داشته باشند و همچنین، از مهارت ارتباطی بالایی برخوردار باشند. این خصوصیات باعث میشود تا در شرایط سخت و دشوار بتوانند توانایی تفکر و ارائه راه حل، داشته باشند. متخصصان مغز و اعصاب باید با همه بیماران، پزشکان و مراقبین سلامت، ارتباط دوستانه داشته باشند تا این امکان برای بیمار فراهم شود که از هر لحاظ، مراقبتهای جامع و قابل قبولی را دریافت میکند. در این صورت، اگر استرس زیادی به بیمار وارد شود، به هر دلیلی با نظر پزشک برخورد مخالف نخواهد داشت.
توانایی بیان
بعد از اینکه متخصص مغز و اعصاب، تشخیصهای احتمالی بیماری را مشخص کرد، باید این توانایی را داشته باشد که بتواند تمام آزمایشات و روشهای پزشکی را به زبان ساده توضیح دهد. بنابراین، توانایی بیان، توضیح مشکل و ارائه راهکار به زبان ساده برای بیمار و همراهانش بسیار مهم است.
راهکارهای انتخاب پروفسور مغز و اعصاب
برای انتخاب بهترین متخصص مغز و اعصاب بهتر است طبق مراحل زیر اقدام شود:
دریافت ارجاع از پزشک
با مراجعه به پزشک عمومی و یا متخصصان پزشکی دیگر، ممکن است فهرستی از پزشکان مغز و اعصاب در اختیار بیمار قرار گیرد تا به انتخاب بیمار و یا تشخیص پزشک به متخصص مغز و اعصاب ارجاع داده شود. همچنین، مشورت با اعضای خانواده، دوستان و سایر افرادی که به نحوی با پزشک مغز و اعصاب در ارتباط بودهاند، میتواند در انتخاب پزشک خوب کمککننده باشد.
تحقیق در مورد اعتبار متخصص مغز و اعصاب
بهتر است در انتخاب متخصص مغز و اعصاب، به اعتبار و تجربه پزشک توجه شود. برای مثال، توجه به گواهی بورد، یکی از مهمترین عواملی است که باید در نظر گرفته شود. آموزش، مهارت و تجربه پزشک در زمینه نورولوژی بسیار مهم است. تحقیق در مورد ادعاهای قصور یا اقدامات انضباطی پزشک از اهمیت بسزایی برخوردار است و حصول اطمینان بیمار از اینکه تشخیص و درمان درست را دریافت میکند، بسیار مهم است.
تجربه متخصص مغز و اعصاب
وقتی بیمار با مسائل عصبی بالقوه جدی روبرو باشد، تجربه پزشک از اهمیت بسزایی برخوردار است. هر چه متخصص مغز و اعصاب، تجربه بیشتری در مورد بیماری یا روش درمانی داشته باشد، احتمال دریافت نتایج بهتر، بیشتر خواهد بود. برای این کار، میتوان از پرسنل مطب و یا کلینیک در مورد اینکه متخصص مغز و اعصاب، چند بیمار با بیماری خاص عصبی مشابه را درمان کرده است، سوال نمود.
جنسیت پزشک!
این موضوع که بیمار با جنسیت متخصص مغز و اعصاب خود احساس راحتی داشته باشد، بسیار مهم است. زیرا، بیمار باید قادر باشد آشکارا درباره اطلاعات شخصی خود با پزشک صحبت کند. وقتی صحبت از انواع خاصی از مراقبتهای عصبی میشود، جنسیت بیمار در نظر گرفته میشود و متخصصان مغز و اعصاب در مراقبت متفاوت از زنان و مردان ماهرتر میشوند. میتوان از پروفسور مغز و اعصاب در مورد آموزش و تجربه اخیر که به طور خاص با وضعیت و جنسیت بیمار مرتبط است، سوال پرسید.
کیفیت کلینیک یا بیمارستان
بیمارستانی که متخصص مغز و اعصاب در آن فعالیت دارد، از لحاظ کیفیت، مکان و امکانات بسیار مهم است. بهتر است کیفیت مراقبت و رسیدگی به بیماران، در بیمارستان بررسی شود. زیرا، کیفیت بیمارستان، در بروز عوارض کمتر و درصد بقای بیماران تاثیر بسزایی دارد. از این لحاظ که مکان بیمارستان به سایر مراکز درمانی و آزمایشگاهی نزدیک باشد، مهم است. البته، اگر کلینیکی که پزشک در آن فعالیت دارد، مجهز به امکانات آزمایشگاهی مختلف باشد و در یک مکان واحد تمامی آزمایشهای تشخیصی انجام شود، هم از جهت رفاه حال بیمار و هم از جهت صرفهجویی در وقت به سود بیمار است.
ارزیابی سبک ارتباطی
متخصص مغز و اعصاب باید توانایی صحبت کردن و پشتیبانی از بیمار را داشته باشد. در بیماریهای عصبی پیچیده، نیاز است تا پزشک و بیمار با یکدیگر گفتگوی دقیق و قابل اعتماد داشته باشند. اغلب تصمیمات درمانی، به جای انجام اسکنهای پیچیده، به بحث و تبادل نظر میان پزشک و بیمار بستگی دارد. برای این کار تنها کافی است از پزشک سوال پرسیده شود و به نحوه پاسخ او توجه شود. اگر متخصص مغز و اعصاب از سوال بیمار و یا همراه او توجه و استقبال کرد، مسلماً علاقهمند به شناختن بیمار است، ترجیحات درمانی را در نظر میگیرد و به فرآیند تصمیمگیری بیمار احترام میگذارد.
مطالعه و آگاهی از نظرات سایر بیماران
مطالعه آنچه که دیگران در مورد متخصص مغز و اعصاب میگویند، میتواند بینشی را در مورد نحوه طبابت و همچنین نحوه عملکرد پزشکی او ارائه دهد. بررسیهای بیماران، معمولاً منعکسکننده تجربه افراد در زمانبندی قرار ملاقات، زمان انتظار، محیط اداری و رفتار دوستانه پرسنل است. مطالعه نظرات سایر بیماران در سایت پزشک و یا کلینیک، میتواند این موضوع را تائید کند که بیماران چقدر به پزشک خود اعتماد میکنند، چقدر زمان برای ویزیت بیماران صرف میکنند و چگونه به سوالات بیمار پاسخ میدهند.
پوشش بیمهای
پوشش بیمه، موضوع مهمی در خدمات درمانی پزشکان محسوب میشود. برای دریافت بیشترین مزایای بیمه و پرداخت کمترین هزینه برای مراقبت، ممکن است لازم باشد متخصص مغز و اعصابی انتخاب شود که با بیمههای مختلف طرف قرارداد باشد. البته، در انتخاب متخصص مغز و اعصاب، اعتبار، تجربه، نتایج قبلی و کیفیت بیمارستان در اولویت اول قرار دارد.
نتیجه گیری و جمع بندی
واقعیت این است که اغلب بیماریهای عصبی پیچیده هستند و هم تشخیصهای پیچیدهای دارند و هرگز با قرار ملاقاتهای پنج دقیقهای قابل تشخیص نیستند. بنابراین، تنها مراجعه به متخصص مغز و اعصاب ماهر میتواند امیدبخش باشد. نورولوژیست خوب، با انجام معاینات و تجویز آزمایشات پزشکی مناسب، برنامه درمانی ایدهآلی را برای بیمار تعیین میکند. لذا، مجموعهای از صبر و حوصله پزشک، دانش و اطمینانبخشی او به بیمارانش میتواند در انتخاب راهکار درمانی مناسب مفید باشد. هدف پروفسور مغز و اعصاب در تهران این است که به علت اصلی مشکل بیمار دست یابد و وضعیت عصبی و همچنین درمان آن را به طور دقیق توضیح دهد.