یکی از بیماریهای مهمی که در زمره بیماری های مغز و اعصاب قرار میگیرد، تومور مغزی است. این بیماری سالانه هزاران انسان را در جهان به خود مبتلا میکند و افراد مبتلا برای درمان بیماری خود باید فرآیند پیچیدهای از تشخیص و درمان را پشت سر بگذارند. مهمترین چیز در زمان ابتلای به این بیماری، دسترسی به بهترین متخصص تومور مغزی تهران است؛ چرا که انتخاب یک پزشک مجرب به معنای تشخیص دقیق و انتخاب صحیح فرآیند درمانی است و میتواند نجاتبخش جان بیماران باشد. در این مطلب قصد داریم درباره اهمیت تشخیص و تجویز در درمان تومور مغزی و ویژگیهای بهترین متخصص تومور مغزی تهران صحبت کنیم.
تومور مغزی چیست؟
به تومورهایی که در قسمت قاعده جمجمه، بین بافتهای مغز، قسمت ساقه مغز و دیگر اجزای سیستم عصبی مرکزی رشد میکنند، تومور مغزی گفته میشود. در حقیقت ماهیت این بیماری، رشد و تکثیر بیرویه سلولهایی است که به سبب یک جهش ژنتیکی جزئی در هسته، تکثیرشان از کنترل بدن انسان خارج میشود. این تکثیر بیرویه تا جایی ادامه مییابد که یک توده از سلولهای بیمار تشکیل شوند و با رشد این توده، فشار مضاعف به بافتهای جانبی وارد میشود و عوارض این بیماری نیز بسته به محل رشد تومور و آسیبی که بافتهای اصلی بدن میزند، متفاوت خواهد بود.
تومور مغزی به طور کلی دو نوع است. نوع اول از ابتدا در مغز شروع به رشد میکنند که به آن تومور مغزی اولیه گفته میشود و نوع دوم آن در حقیقت منشائی بیرون از مغز دارد که در این صورت به آن تومور مغزی ثانویه گفته میشود. تومورهای مغزی ثانویه از آنجایی که ماهیت متاستاز شده دارند، در اغلب موارد تومور های بدخیم مغزی هستند که اگر منشا آنها درمان نشود، باز هم احتمال بروزشان وجود خواهد داشت. اما تومورهای مغزی اولیه در اغلب موارد تومورهای خوشخیم مغزی گرید یک یا دو هستند که با جراحی تومور مغزی ، رادیوتراپی و دارو درمانی میتوانند معالجه شوند. در هر دو نوع این تومورها آنچه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، زمان تشخیص بیماری است. هر چه تومور مغزی سریعتر تشخیص داده شود، احتمال درمان آن بیشتر خواهد بود. اما قسمت چالش برانگیز ماجرا همینجاست که تشخیص سریع این بیماری بخصوص در مراحل اولیه به دلیل شباهت علائم آن به دیگر بیماریها و جدی گرفته نشدن توسط افراد بسیار دشوار است. از جمله علائم اصلی تومور مغزی که یا جدی گرفته نمیشود و یا با دیگر بیماریها اشتباه گرفته میشود میتوان به تغییر در حواس بویایی، شنوایی و بینایی، تغییر رفتار و اخلاق، اختلال حافظه، حالت تهوع و استفراغ بدون منشاء گوارشی، خستگی و خوابآلودگی مفرط، اختلال در خواب شبانه، اختلال در راه رفتن، تعادل یا انجام فعالیتهای روزانه و… اشاره کرد.
تشخیص تومور مغزی
اولین و مهمترین عامل موثر در درمان موفق تومور مغزی تشخیص صحیح و دقیق است. این تشخیص دارای چند مرحله متفاوت است که باید توسط پزشک متخصص مغز و اعصاب انجام گیرد. در مرحله اول شما با داشتن برخی علائم به پزشک مراجعه میکنید و پزشک ضمن بررسی علائم و سوابق سلامتی شما با انجام چندین آزمایش بالینی مختلف، ویژگیهایی مانند رفلکسها (واکنشها) ، قدرت عضلانی، وضعیت بینایی و حرکت چشمها، حرکت دهان، هماهنگی اعضای بدن، تعادل و هوشیاری و… را مورد سنجش قرار میدهد. در صورت ضرورت، مرحله بعدی در فرآیند تشخیص، تصویربرداری از مغز خواهد بود که به کمک تصویربرداری ام آر آی و سی تی اسکن این کار انجام خواهد شد.
در تصاویری که از امآرآی یا سیتی اسکن به دست میآید، وجود هر نوع توده غیر طبیعی، ابعاد و محل قرارگیری آن قابل تشخیص خواهد بود. بنابراین پزشک متخصص در صورت مشاهده هر توده غیر طبیعی، باید وضعیت را به طور دقیقتر بررسی نماید. شرایط تومور، نوع بافت آن، سرعت رشد، اولیه یا ثانویه بودن، خوشخیم یا بدخیم بودن، گرید بیماری و… همگی مواردی هستند که در آزمایشات تکمیلی به دست میآیند.
آزمایش بعدی که احتمالاً انجام خواهد شد، بیوپسی سوزنی یا بیوپسی جراحی یا کرانیوتومی است که طی آن از نزدیکترین روزن قابل دسترسی، نمونه کوچکی از تومور خارج میشود و به کمک پاتولوژی، نوع سلول سرطانی مشخص میشود. بررسی ژنتیک سلول سرطانی، بررسی وضعیت کروموزومها و نوع پروتئینهایی که در هسته سلول یافت میشوند، نقش مهمی در تعیین نوع سرطان دارند و از این رو، این مرحله از تشخیص از اهمیت بسیاری برخوردار خواهد بود؛ چرا که با تعیین نوع سرطان، نوع درمان نیز تعیین خواهد شد.
انتخاب روش درمان تومور مغزی
پس از تشخیص ابعاد، محل شکل گیری، سرعت رشد و نوع بافت تومور مغزی، پزشک متخصص باید ضمن در نظر گرفتن وضعیت جسمی بیمار، شرایط کبد، کلیه، قلب و ریه، زمینههای بیماری و… بهترین روش درمانی را برای شخص تعیین کند. انتخاب روش درمانی یکی از مهمترین مراحل درمان است؛ چرا که میتواند سریعترین و کمدردسرترین نوع درمان را به همراه داشته باشد و حتی ناجی جان بیمار شود. در اغلب موارد تومورهای مغزی با عمل جراحی قابل درمان خواهند بود؛ اما اگر بر حسب تصادف بیماری زودتر از گسترش و رشد توده تشخیص داده شده باشد، ممکن است به کمک رادیوتراپی و شیمیدرمانی نیز بیماری درمان کامل شود.
در حقیقت تمام راههای درمانی تومور مغزی شامل انواع روشهای رادیوتراپی، انواع داروهای شیمیدرمانی و انواع روشهای جراحی است. در اغلب موارد نیز درمان نهایی به کمک ترکیبی از این روشها انجام خواهد شد. پزشک شما ممکن است جراحی به همراه چند جلسه رادیوتراپی تکمیلی را پیشنهاد کند. همچنین ممکن است بدون نیاز به جراحی و تنها با کمک پرتودرمانی یا شیمی درمانی یا هر دوی آنها، تومور مغزی قابل کنترل و درمان باشد. یکی دیگر از مواردی که در تعیین نقشه راه درمان تومور مغزی موثر است، واکنش بدن بیمار به درمان است. اما با این همه جراحی تومور مغزی تنها زمانی انجام میگیرد که بهترین گزینه برای درمان باشد.
ویژگیهای بهترین متخصص تومور مغزی در تهران
انتخاب متخصص تومور مغزی انتخابی به ارزش مرگ و زندگی است؛ چرا که این فرد قرار است ناجی جان شما و رهابخش شما از بیماری سخت و کشندهی تومور مغزی باشد. به همین خاطر به هیچ عنوان نباید در انتخاب یک پزشک مجرب و با تجربه تعارف یا تعلل به خرج داد. اما سوال همیشگی این است که چگونه میتوانیم بهترین مختصص تومور مغزی تهران با بیابیم؟ بهترین پزشک در این زمینه چه ویژگیهایی دارد و در این تعدد موجود، چگونه به انتخاب نهایی برسیم؟ برای پاسخ به تمام این پرسشها، در اینجا چند ویژگی اصلی و مهم برای تعیین بهترین پزشک متخصص مغز و اعصاب تهران ذکر میشود که میتواند در فرآیند انتخاب به شما کمک کند:
تخصص، دانش و علم بهروز:
اولین و مهمترین معیار برای انتخاب یک پزشک متخصص مجرب، سطح دانش، تخصص و رزومه علمی او است که بر اساس محل تحصیل، فلوشیپهای سپری شده، مقالات نوشته شده و… قابل شناسایی و تشخیص است. به روز بودن دانش و تخصص پزشک نیز عاملی است که در بالاتر بردن سواد پزشکان موثر است و از آخرین دادههای پزشکی میتوانند هم در فرآیند تشخیص و هم در فرآیند تجویز استفاده کنند.
تجربه بالا:
آنچه همتراز با سواد و تخصص حائز اهمیت است، تجربه پزشک است. هر چه تجربه پزشک بیشتر باشد، احتمال خطای وی کمتر خواهد بود و این تجربه میتواند نجات بخش جان بسیاری از بیماران باشد. بنابراین بهتر است پزشکی را انتخاب کنید که علاوه بر تخصص و سواد مطلوب، از تجربه بالایی در زمینه تومور مغزی نیز برخوردار باشد و رزومه وی نشان از تعدد بسیار بیماران و جراحیهای موفق او داشته باشد. تجربه مورد نظر ما میتواند شامل تجربه در تشخیص، تجربه در انتخاب نوع درمان و تجربه در جراحی تومور مغزی باشد که هر یک به موازات هم از اهمیت حیاتی برخوردارند.
تخصص جراحی مغز و اعصاب:
اگر برای فرآیند تشخیص تومور مغزی به یک متخصص مغز و اعصاب فاقد مجوز جراحی مراجعه کرده باشید، باید پس از تکمیل فرآیند تشخیص مجدداً در جستجوی یک پزشک جراح مجرب باشید؛ اما اگر از ابتدا به یک پزشک متخصص جراحی مغز و اعصاب مراجعه کرده باشید، میتوانید در صورت نیاز به جراحی نزد همان پزشکی که بیماری شما را تشخیص داده جراحی شوید.
قدرت تصمیم گیری درست:
در مواقع بسیاری تصمیمهای حیاتی پزشک شما است که مرگ و زندگی را رقم میزند. پزشکی که از قدرت تصمیمگیری درست برخوردار باشد، میتواند بسیاری از بحرانهای حین درمان را مدیریت کند. در مواقعی حتی این مسائل طی عمل جراحی تومور مغزی اتفاق میافتند و پزشک شما در لحظه باید بهترین تصمیم را برای شما بگیرد. بنابراین یکی دیگر از ویژگیهای مهم را میتوان توانایی در تصمیمگیری درست قلمداد کرد که البته تا حدودی ریشه در تجربه و هوش هیجانی پزشک خواهد داشت.
آشنایی با جدیدترین تکنیکهای روز دنیا:
علم پزشکی بخصوص در شاخههای نورولوژی، عصب شناسی و مغز و اعصاب به طور پیوسته در حال به روز رسانی است. روشها، تکنیکها، داروها و اطلاعات علم پزشکی درباره انواع بیماریها مکرراً در حال تحول است و به همین خاطر، پزشک متخصص تومور مغزی باید فارغ از دانش، سواد آکادمیک و تجربه، همواره اطلاعات خود را به روز نگاه دارد و تمامی مقالات جدید از منابع معتبر را مطالعه و بررسی نماید.
برخورداری از تیم جراحی:
جراحی تومور مغزی همیشه به صورت تیمی انجام میگیرد و این تیم، تیمی متشکل از متخصصین مختلف در حوزه عمل جراحی مغز است که باید در هماهنگی کامل با یکدیگر، عمل را انجام دهند. هر چند که کار نهایی یعنی رسیدن به تومور در مغز و خارج کردن آن توسط پزشک متخصص شما انجام میشود، اما باید بدانید که به همراه وی، یک تیم پزشکی نیز برای یک جراحی ایدهآل تلاش میکنند. بنابراین سعی کنید که درباره تیم پزشکی فرد مورد نظر خود نیز اطلاعات کافی کسب کنید و بهترین جراح تومور مغزی تهران را باید با در نظر گرفتن تیم همکار، انتخاب کنید.
کار در یک مرکز درمانی مجهز:
معیار بعدی برای انتخاب بهترین متخصص تومور مغزی تهران این است که در کدام مرکز درمانی مشغول به کار است و چه بیمارستان یا کلینیکهایی را برای فعالیت انتخاب میکند. تجهیزات جراحی در اتاق عمل، امکانات عمومی بیمارستان، کادر درمانی مجرب بیمارستان، دیگر پزشکهای فعال در حوزههای دیگر، سطح تخصصی یا عمومی بودن بیمارستان، استانداردهای رعایت شده در اتاق عمل و بخش عمومی و… همه و همه مواردی هستند که در آسودگی هر چه بیشتر روند درمان بیمار موثر خواهند بود.
رضایت بیماران سابق:
یکی دیگر از راههای انتخاب بهترین متخصص تومور مغزی، تجربه بیماران جراحی شده مبتلا به تومور مغزی توسط همان پزشک است. شما میتوانید از وب سایت، صفحات اجتماعی و یا به صورت حضوری در کلینیک، نظر دیگر بیماران پزشک مورد نظر خود را جویا شوید و از سطح رضایت و تجربه آنها برای روند درمان خود استفاده کنید. البته به خاطر داشته باشید که وضعیت جسمی و وخامت بیماری افراد مختلف متفاوت است و الزاماً تجربه یک بیمار دیگر با تجربه شما یکسان نخواهد بود.
معیارهای اخلاقی:
پزشکان مجرب و با تجربه به خوبی میدانند که شرایط روحی و روانی فرد بیمار و همراهان وی در شرایط سخت بیماری چگونه است و به همین خاطر، پزشکان خواسته یا ناخواسته مکلف هستند که معیارهای اخلاقی و شرافتمندی بیش از افراد عادی جامعه در محل کار خود وضع کنند و خود و همکاران خود را مکلف به رعایت این معیارها گردانند. وقتی درباره معیارهای اخلاقی پزشک و تمام کادر درمانی وی صحبت میکنیم، به طور خاص منظور ما درباره اولویت آنهاست که سلامتی و درمان فرد بیمار باشد. نکته دیگری که در این بخش حائز اهمیت است، این است که پزشکان با حوصله و آرامش، تمام توضیحات لازم را به بیمار و فرد همراه وی ارائه کنند و از توضیح مجدد یک یا چند موضوع خسته یا آزرده نگردند.
جمع بندی:
درمان تومور مغزی میتواند برای همه افراد مبتلا به این بیماری و تمامی نزدیکان و بستگان وی یک تجربه حیاتی، مهم و بسیار عاطفی باشد. روند درمان بیماران نیز همواره با در نظر گرفتن این شرایط انجام میگیرد؛ اما آنچه بیش از هر چیز میتواند در این روند حیاتی باشد، انتخاب یک پزشک متخصص و مجرب است. بهترین متخصص تومور مغزی تهران میتواند در تشخیص هر چه دقیقتر بیماری و تجویز صحیح بسته به وضعیت جسمی شما و البته در فرآیند درمان چه به صورت جراحی تومور مغزی و چه فرآیندهای رادیوتراپی یا شیمی درمانی یا…. بیشترین و بهترین نقش را ایفا کند. به همین خاطر در این مطلب نقش یک پزشک متخصص و ویژگیهای اصلی وی را برای شما قرار دادیم تا در انتخاب خود به بهترین شکل عمل کنید.